Monday, May 11, 2020

uzaktan diziler... üniversite çağları

Burada üniversite gençliğine ayrı yer vermek lazım.. neden mi? dinamikler ve korkular farklı.. Benim yaşımda birisi için gençlik konuları ve sorunları biraz geçmişte ve uzakta kalmış durumlara dönüşmeye başladı (bu cümleyi yazarkenki inkar moduma dikkat !! içimin bir köşesi hala yaşlanmış olmayı kabul edemiyor gibi) .. amma buna rağmen aşk her zaman her yaşta zor ve tanıdık.. o yüzden de severek izlediğim gençlik dizileri var..

1.  My ID is Gangnam Beauty - Kore - 
https://mydramalist.com/29185-my-id-is-gangnam-beauty

 Bu dizi konu olarak, son yıllarda giderek artan plastik cerrahi ile güzelleşme sektörü üzerinden "güzellik" kavramı ve "güzel olma/bulunma" konularına gençlik üzerinden bir değerlendirmeye odaklanamış. Doğal güzellik ile sonradan operasyonla elde edilen (ki Gangnam bölgesi bunlarla meşhurmuş) arasında seçim yapma/yapmama konularını odağa oturtan bu hikayede doğal olarak iki karakter yaratılımış. Gangnam güzeli Mi Rae (bu dizide süper oynuyor) ve onun alternatifi Soo Ah.. ve ikisini sürekli karşı karşıya getiren yakışıklı mı yakışıklı ama topluma gıcık Kyung-Suk.. Delikanlı kıl değil ama güzellikten dolayı nahoş anıları olduğundan güzelliğe tapan topluma kıl. Fakat, oyuncu çok iyi seçilmiş bu rol için: delikanlı çok yakışıklı ve buz gibi ... sevdiği ve güvenliği kişilerin dışındaki herkese ... Bu arada anne-babaların tepkileri ve çocuklar üzerindeki yansımaları fena değil.. Konunun ilerlemesinde ve çeşitlenmesinde faydalı olan diğer bir karakterse ders asistanı WooYoung ... Süper karakter ve iyi oyuncu ile çok şeye zenginlik katmış.   En sonunda en kötü karakteri bile anlayabiliyor empati kurabiliyorsunuz.. Sonradan katılan anne karakteri biraz zayıf/sıradışı ama diğer karakterlerin ona gösterdiği kabullemeyle hala seyredilebilir seviyede oluyor. Güzel bir dizi...
Not: AA



2. Weightlifting Fairy Kim Bok Joo - Kore - (60dk  x 16 bölüm) - 2016
https://mydramalist.com/19262-weightlifting-fairy-kim-bok-joo

Weightlifting Fairy Kim Bok Joo/ Kore Dizisi Yorumu - Nurun Gözünden Bu dizinin güzel tarafı kesinlikle başrol oyuncuları arasındaki uyum ve samimiyet. Yüzme takımındaki Joon-Hyung yakışıklı ve kızlar tarafından beğenilen kibar bir delikanlı olmasına rağmen aslında içindeki çalkantıları pek dışarı vur(a)mamaktadır. Yıllar sonra da olsa ilkokul arkadaşı Bok-Joo'yu halter takımında görmek onu çok şaşırtmamıştır zira Bok-Joo çocukluğundan beri çok güçlü ve çok yiyebilen bir kız olmuştur. Ama tabii ki bu sporcu+halterci haliyle erkekler arasında ilgi görmesi pek beklenmediğinden genelde yakın 2 kız arkadaşı ve babasının tavukçu dükkanında dayısı ile geçen bir hayatı vardır.. Ta ki filmlerdeki gibi senaryo ile kader karşısına yakışıklı ve kilo verme konusunda uzman doktoru çıkarana kadar.. Bundan sonrasi bir kampüs ortamında gençlik duyguları (aşk, arkadaşlık, sadakat, vb) ve zorlayan hedefler arasında gidip gelen bir dizi öğrenci ve onların etrafında olan yetişkinler (ki bazıları hala ergen modunda) arasında geçen olaylar. Çok eğlenceli bir dizi. Kore klişe dizi sahnelerinin hepsi var: ayakkabı, yemek + içki, sarhoş olup sırtta taşıma, eti alıp kesip kıza verme, vb) ama sırıtmıyor; doğal akıyor. Belki ana karakterler arasındaki kadersel bağ birazcık  sırıtıyor ama artık ona da alışıyor insan bir sürü Kore dizisi sonrasında.. Kısmet için böyle detaylar istiyor Kore seyircisi demek ki..  Bu arada ana karakterlerin yaptığı halter, yüzme ve jimnastik rastgele seçilmiş değil..
Not: AA tabii ki ...

3. Put Your Head on my Shoulder - Çin- (42dk x 24 bölüm) -2019
https://mydramalist.com/31385-put-your-head-on-my-shoulder
 Bir uzakdoğu dizisi için sıradışı şekilde bilimsel. ee malum başrol karakterlerinden birisi fizik öğrencisi Gu Wei Yi adında kendi halinde ve bilimle mutlu bir delikanlı.. Kendisi gibi 2 öğrenci ile daha sessiz sakin bir lab hayatı yaşarken annesinin kız arkadaşının aynı üniversitede psikoloji bölümünde okurken reklamcı olmak isteyen kızı ile aynı ortamda olmaya başlayınca hayatında beklenmedik gelişmeler olur. Sessiz vs konuşkan, asosyal vs sosyal, düzenli vs dağınık... bir sürü tezatlık içinde hayatı ve farklı yaşam tarzlarını görüp keşfeden bu ikilinin işi ikisinin arasında doğan beğeni duyguları ile daha da karmaşıklaşır. Ama mühendis tayfası için bir fizikçinin ilanı aşk çabaları kesinlikle görülmeye değer :) Senaryo iyi ... Konular güzel.. Bilimsel delikanlı süper.. insana ara ara "Big Bang Theory" dizisindeki Sheldon karakterini hatırlatsa da ondan daha da normal olması gayet olumlu ve hayata dair bir tat veriyor. Sonuna doğru yurtdışına gitmeleri olaya belki Çin seyircisi için egzotik bir hava katmışsa da esas eve döndüklerindeki konuşmalar çok hoş.. kaldığımızdan yerden devam diyor..

Not: AA/BA



0 Comments:

Post a Comment

<< Home