Monday, April 27, 2020

uzaktan diziler... evvel zaman fantazileri...

Corona günlerindeyiz.. İnsan evde daralabiliyor; mekan dar olduğundan da olabilir; gelecek belirsiz olduğundan da.. Son yıllarda yaptığım şey bu durumlarda bir diziye dalıp günlük hayattan uzaklaşmak.. Olası bir aşkın peşinde senaryodaki kahramanların yanısıra koşup durmak; belirsizliklerde beklerken mutlu sonlarda mutlu olmak.. Son mutsuz ise seyretmiyorum bazen. İnsan son günlerde mutsuzluk duymak istemiyor.. Hayat zaten zor..

Eskiden tam bir Hollywood hastasıydım.. Film, dizi vs ne varsa seyrederdim (gerilim ve korku hariç). Hele bilim-kurgu.. Biraz tutarlı bir senaryo ve güzel çekimler varsa.. yeme de yanında yat .. Ama artık Hollywood benim için takip edilmesi güç bir hale geldi.. Yoğun bir cinsellik (özellikle eşcinsellik) ve şiddet vurgusu bünyeme yaramıyor.. Daha sakin hayaller istiyorum dizi zamanımda.. En büyük keşfim Kore ve Çin dizileri.. Toplumsal olarak henüz yeni "açılan" bu kültürlerin dizilerinde konu hala insanlar üzerine çoğunlukla.. İnsanlar ve ilişkileri..

Aklıma gelen ve sevdiğim (ara ara geri dönüp tekrar bazı sahnelerini izlediğim) bazı uzakdoğu dizilerini bir listeleyeyim dedim... Belki ara ara oturup yazarım da bunlar hakkındaki yorumlarımı.. Başka bir daralma anına saklıyorum onu..



10 Miles of Peach Blossoms (Eternal Love) ❤ [Yang Mi, Chao Mark ...1. Eternal Love (a.k.a. Ten Miles of Peach Blossom) - Çin - (58 bölüm) 
https://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_Love_(TV_series)
Süper bir aşk hikayesi .. bazı kısımlar Jane Austen ablamın Pride&Prejudice havasında.. bazı bölümleri Sense&Sensibility.. Üç ayrı ortamda yaşanan bir aşkın 3 izdüşümü.. Ana karakterler müthiş... Mark Chao süper bir oyuncu.. Kostüm ve setler biraz tiyatromsu seviyede ama oyunculuklar kesinlikle kapatiyor açıkları. Epik drama/aşk.. Eğlenceli detaylar da var.. Bana kalsa ana karakterlerin olduğu yerleri dersler daha kısa bir dizi haline getirir her sen baştan izlerim.. A&E yapımı Pride&Prejudice gibi :)

Not: AA/BA  (Bazı karakterler ve yan konular biraz uzun; not kırsam mı karar veremedim)




2. The Eternal Love - Çin - Sezon 1 (24 bölüm) - Sezon 2 (30 Bölüm) 
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Eternal_Love

İlk sezon çok eğlenceli bir aşk ve saray entrikaları hikayesi.. Düşük bütçeli bir yapım olmasına rağmen çok keyifli.. Yaratıcılık ille de para/teknoloji/vs gerektirmiyor diyor insan ...  Kadın başrol oyuncusu ile erkek başrol oyuncusunun uyumu iyi.. Konunun sonundaki fantastik kısım ise adının niye "eternal love (sonsuz aşk) konduğunu açıklamaya imkan tanıyor...
İkinci sezon biraz yavaş gidiyor ve bazı fantastik unsurlar "hadi canım dedirtse de" ilk sezona olan göndermeler ve alışkanlıklar çerez gibi bir alışkanlık yaratıyor.. Başladı mı bitiremiyor insan..
Not: Sezon 1 (AA/BA); Sezon 2 (BA) 





3. Eternal Love (a.k.a. Pillow Book) - Çin- (56 Bölüm)
https://mydramalist.com/26385-three-lives-three-worlds-the-pillow-book
Current Mainland WebDrama 2020] Three Lives Three Worlds The ...
Bu dizi (No 1)'de tanıttığım dizinin bir spin-off dizisi diyebiliriz. İlk dizide yan karakter olan Bai Feng Jiu (Dilruba Dilmurat oynuyor) ve Dong Hua Di Jun karakterlerinin kendi hikayesi.. Bir öncekinde de olduğu gibi 3 ayrı dünya/alemde 3 kere yeşermiş sonsuz aşkın bir başka bir versiyonu ama ne yazık ki birincisi kadar çarpıcı bir hikaye değil.. Ana karakterler arasındaki tek taraflı başlayan ve sebepsiz ve orantısız aşk çatışmaya imkan vermiyor.. O sebeple de nedense hep birşeyler eksik kalıyor.. Diğer iki dünyadaki hikayeler de biraz desteksiz sanırım.. Kopuk kopuk çok... Tanıtım fotoğrafında özellikle yan karakterleri de göstermek istedim çünkü ana karakterlerin hikayesi zayıfladığında özellikle bunların etkisi çok fazla.. Hele de Yeşil İblis Klanı lideri Yan Chiwu...
Not: BB 


4. Legend of Yun Xi - Çin - (45 dk x 48 Bölüm) - 2018

Vallahi konu olarak ve detaylar olarak bir sürü garip kavramlar içeren fantastik bir dizi ama bütün diziyi nerdeyse başrol kadın oyuncu ve başrol erkek oyuncu için seyrettim diyebilirim. Bir de tabii ki kıskançlık unsuru -gereksiz de olsa- olan yan karakterimizi Gu Qi Shao karakteri.. Eğer mantıkla sorgulamaz ve bu fantazi dünyasının detaylarını kabul edebilirseniz süper eğlenceli ve keyifli. Sorgulayacaksanız zaten baştan seyretmeyin :)
Notum: AA/BA






5. Classic of Mountains and Seas - Çin-  (45 dk x 42 Bölüm) - 2016

Baştan söylemeliyim ki hikaye, yapım ve çekim olarak süper diyemesem de süper sevdiğim bir dizi oldu.. Daha doğrusu bazı sahneleri var ki geri dönüp ara ara eski dostları ziyaret eder gibi seyrediyorum.. Başrol kadın oyuncusu Gülnazar Bahtiyar çok güzel bir kadın; oyunculuğu ya da bu dizideki yorumu o kadar güçlü değil ama belki de karakter olarak öyle bir halde olması gerekiyordu. Zira kendisi öksüz ve yetim iken bir köyün/klanın lideri tarafından evlat edinilen ama her zaman biraz ayrı ve uzak tutulan bir kız.. ve kardeşi olarak gördüğü liderin kızı.. kaderin bu iki kız için çizdiği yol(lar) tam bir sınama macerası.. lakin insan her zaman egosuyla savaşıyor gibi aslında.. ,
dizinin konusu ve maceraları bir kenara benim için önemli olan sanırım ana rollerdeki iki karakterin ilişkisi .. özellikle de kendi içinde çelişki yaşayan ve kendini ifade edemeyen erkek kahraman.. tam günümüz mühendis erkeklerini hatırlatıyor bazen ;) fakat sonuna doğru bu tür fantazi dizilerinde kullanılan birden fazla ruhun aynı bedende yer alması durumu olaya farklı bir boyut katıyor.. ama benim için ana kahraman hiç değişmedi.. en başta kedi çizilen suratından enn son bitiş sahnesine kadar ..

Not: BB/CB genel notum ama benim için özel mansiyon



7. Princess Silver (2019) - Çin

8. The Scholar Who Walks The Night 

9. Oh! My Emperor - Çin - (Sezon 1- 21 Bölüm; Sezon 2- 21 Bölüm)
https://mydramalist.com/26812-oh-my-emperor
Oh! My Emperor: Season One (2018) poster



10. The Love by Hypnotic (2019)
https://mydramalist.com/49481-the-love-by-hypnotic
The Love by Hypnotic (2019) posterbaşlarda çok ilginç olmasa da sonuna doğru acayip keyifli bir dizi.. prensesin prensin zıttı bir karakterde olması zamanla aşılması gereken mesafeyi arttırırken prensesin geçmişinden gelen detaylar/karakterler de güzel. ama daha önemlisi prensin arkadaşlarının tavsiyelerinin ve yorumlarının olduğu sahneler.. komedi ..
Not: BA



11. Goodbye My Princess (2019) - Çin 
12. Go Princess Go (2015) 

13. Moon Embracing the Sun

14. Ashes of Love (2018) - Çin - 
https://mydramalist.com/23281-heavy-sweetness-ash-like-frost
Ashes of Love (2018) postergüzel kavramlar, güzel replikler.. arada fantazi elemanı detayları çıkartırsanız "aşk nedir?" ve "aşık olunmalı mı?" sorularına güzel cevaplar var. Gece ölümsüzünü oynayan delikanlı aynı zamanda Princess Silver'da da vardı ve orada da güzel oynuyordu.. Kaliteli bir oyunculuk ve müthiş bir endam (adam bale kökenli imiş.. olacak o kadar).. diğer tarafta zümrüdüanka kuşu ve savaş tanrısı.. iyi oyuncu..
Not: BA 


Devamı yarın... 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home